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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT THE USE OF GOVERNMENT VEHICLES

1. May contractors use Government vehicles? Yes. The Federal Management Requlation
(FAR) 102-34.230 and Service Manual (see Part 320) explain that contractors may operate
Government vehicles if they meet the training/licensing/liability requirements. Service Manual
321 FW 1 states that we do not allow them to operate Service vehicles or motor equipment
unless we have a signed contract or agreement clause to cover issues of liability and insurance.
They must also complete all required training, use applicable safety equipment, and follow the
requirements in 243 FW 1-6 (see FAR 45.304).

2. May partners and State agencies use Government vehicles? Yes, if a Memorandum of
Understanding (MOU), cooperative agreement, mutual aid agreement, or some similar
agreement is established with language that limits the Service’s responsibility for any damage,
injury, or tort claims. An example of such language is in 321 FW 1, section 1.7D.

3. May volunteers operate Government vehicles? Yes. We describe this situation in 321 FW
1, section 1.7B and Part 320 of the Service Manual. A Volunteer Services Agreement must be
signed, a written authorization from the Project Leader obtained, and all the other Service or
Regional driving requirements fulfilled.

4. What are some of the general requirements to operate a Government motor vehicle?
321 FW 1 outlines operator requirements. In short, operators must be at least 18 years old,
have a valid State driver’s license from the State where they permanently reside, follow all State
laws and requirements, be authorized by their supervisor, and taken any Regionally-required
training, such as a defensive driver course. Requirements are stricter for those driving
commercial vehicles.

5. May non-employees ride as passengers in Government vehicles? Yes, 243 FW 1,
section 1.8 and 320 FW 5, allow transport of authorized passengers (employees, volunteers,
invitational travelers, etc.). 320 FW 5 specifically states, “You may transport people from other
Federal agencies and non-Federal employees when conducting official business when it
benefits the Government and does not interfere with accomplishing your primary business.”

6. May employees, volunteers, and Pathway students use vehicles for other than official
duties, i.e., take vehicles home or run errands? No, you cannot use Service motor vehicles
for personal errands or shopping unrelated to work unless on temporary duty assignment or
travel. Special provisions must be made for using a Government vehicle to go to and from work,
and it must benefit the Service and be approved by the Secretary. See 320 FW 10.

02/22/16 VEHICLE AND EQUIPMENT MANAGEMENT


http://www.gpo.gov/fdsys/granule/CFR-2001-title41-vol3/CFR-2001-title41-vol3-sec102-34-230
http://www.gpo.gov/fdsys/granule/CFR-2001-title41-vol3/CFR-2001-title41-vol3-sec102-34-230
http://www.fws.gov/policy/manuals/part.cfm?series=300&seriestitle=LOGISTICS#320
http://www.fws.gov/policy/321fw1.pdf
http://www.fws.gov/policy/manuals/part.cfm?series=200&seriestitle=ADMINISTRATION#243
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2000-title48-vol1/pdf/CFR-2000-title48-vol1-sec45-304.pdf
http://www.fws.gov/policy/321fw1.pdf
http://www.fws.gov/policy/321fw1.pdf
http://www.fws.gov/policy/321fw1.pdf
http://www.fws.gov/policy/manuals/part.cfm?series=300&seriestitle=LOGISTICS#320
http://www.fws.gov/policy/321fw1.pdf
http://www.fws.gov/policy/243fw1.html
http://www.fws.gov/policy/320fw5.html
http://www.fws.gov/policy/manuals/part.cfm?series=300&seriestitle=LOGISTICS#320
http://www.fws.gov/policy/320fw10.html

