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Interpretation and Implementation of the Convention 
 

 
CROSS-BORDER MOVEMENT OF MUSICAL INSTRUMENTS  

1. This document has been prepared by the United States of America. 
  
Background 
 
2. Musicians and institutions such as orchestras and museums that own musical instruments 

that contain CITES-listed species have encountered a number of challenges when travelling 
internationally with those instruments.  The need to issue a separate CITES document for 
each international border crossing has also presented an administrative burden for the issuing 
Management Authorities. 

 
3. The Convention provides an exemption to Articles III, IV, and V for personal and household 

effects.  Additionally, the Parties have adopted Resolution Conf. 13.7 (Rev. CoP14) on 
Control of trade in personal and household effects.  However, not all Parties implement the 
personal and household effects exemption in the same manner.  This further complicates the 
ability of musicians to take their instruments across international borders. 

 
4. Section VI of Resolution Conf. 12.3 (Rev. CoP15) on Permits and certificates, provides 

guidance to Parties on how to issue documents under Article VII, paragraph 7, for travelling 
exhibitions.  However, the Resolution is silent on whether an orchestra or travelling musical 
group could qualify for a travelling exhibition certificate, as laid out in this Resolution.   

 
5.  The United States was asked by several U.S. organizations that represent musicians and 

musical instrument manufacturers, as well as by a number of musicians themselves, to 
evaluate whether a mechanism could be developed to allow for the frequent cross-border 
movement of musical instruments that contain CITES-listed species.  Specifically, these 
musicians and organizations asked whether it would be possible to develop a mechanism that 
would allow them to obtain a CITES document, much like a passport, that would authorize the 
frequent cross-border movement of their instruments without the need to obtain a separate 
CITES document each time they cross an international border. 

 
6.  At CoP10 (Harare, 1997), the Parties adopted Resolution Conf. 10.20 on Frequent cross-

border movements of personally owned live animals, which established a passport-like 
document that would allow individuals who own a CITES-listed pet to move across 
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international borders without obtaining a separate CITES document for each movement.  In 
reviewing this Resolution, it appears that a similar process could be adopted for personally 
owned musical instruments that are not being sold, traded or otherwise disposed of while 
outside the owner’s usual State of residence.   

 
7. In addition, instruments owned by museums or other institutions are frequently moved across 

borders as part of orchestras, museum exhibitions, or other performances.  As with personally 
owned musical instruments, museums and other institutions temporarily move instruments 
they own across borders with the clear intention of returning the instruments to the institution 
that owns them.  The United States was asked to develop a mechanism that could facilitate 
the frequent cross-border movements of these instruments as well.  

  
Discussion 
 
8. In reviewing the provisions of Resolution Conf. 10.20, and in an effort to provide the same 

type of relief from requiring CITES documents for each cross-border movement to musicians 
who frequently travel across international borders with their personally owned musical 
instruments, the United States has prepared a draft resolution to facilitate such movement 
(Annex 1).  The draft resolution establishes a certificate of ownership, similar to that 
established for live pets, which would facilitate the movement of personally owned 
instruments that would not be sold, transferred, loaned or otherwise disposed of while outside 
the owner’s usual State of residence.  The proposed Certificate of Ownership would have the 
same format as the one currently used by Parties for documents issued in accordance with 
Resolution Conf. 10.20 and would require exporting and importing Parties to validate the 
document at each border crossing, much like what is done for passports for foreign travellers. 

 
9.   While the draft resolution would address personally owned instruments, it does not address 

the movement of instruments owned by a museum or other institution such as an orchestra.  
However, we believe that such movements could be addressed by Article VII, paragraph 7, if 
the instrument met the criteria of this section.  As long as the species used to manufacture the 
instrument was acquired before 1 July 1975 or before the date the species was included in 
the Appendices, or was artificially propagated or bred in captivity, the musical instrument 
should be eligible for a travelling-exhibition certificate for frequent cross-border movements. 

 
10. The United States is therefore proposing a revision to Resolution Conf. 12.3 (Rev. CoP15), 

section VII (see Annex 2 to the present document), to clarify that orchestras and museum 
exhibitions could qualify for a travelling-exhibition certificate to facilitate the frequent cross-
border movement of instruments and thereby reduce the administrative burden on the 
museum or orchestra as well as the issuing Management Authority.   

 
Recommendation 
  
11. We recommend that the Conference of the Parties consider the information presented in this 

document and adopt the draft resolution attached in Annex 1 and the revisions to Resolution 
Conf. 12.3 (Rev. CoP15), section VII attached in the Annex 2 to the present document.  
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Annex 1 
 

Resolution Conf. 16.xx 
 

Frequent cross-border movements of personally owned musical instruments 
 
RECALLING that Article VII, paragraph 2, of the Convention provides that the provisions of 
Articles III, IV and V shall not apply to specimens that were acquired before the provisions of the 
Convention applied to those specimens, where the Management Authority issues a certificate to 
that effect; 
 
RECALLING that Article VII, paragraph  3, of the Convention provides that, other than in certain 
circumstances, the provisions of Articles III, IV and V shall not apply to specimens that are 
personal or household effects; 
 
RECOGNIZING that, because the Convention does not define the term ‘personal or household 
effects’ in Article VII, paragraph 3, the Parties adopted Resolution Conf. 13.7(Rev. CoP14) on 
Control of trade in personal and household effects to define the term;  
 
NOTING that, under Resolution Conf. 13.7 (Rev. CoP14), Parties agreed to not require export 
permits or re-export certificates for personal or household effects that are dead specimens, 
parts or derivatives of Appendix-II species except under certain circumstances;  
 
RECOGNIZING, however, that many Parties do not fully implement the personal and household 
effects exemptions in Article VII, paragraph 3, and Resolution Conf. 13.7 (Rev. CoP14), due to 
stricter domestic measures or other provisions, resulting in administrative burdens for 
individuals who frequently move musical instruments manufactured from species listed in the 
Appendices to the Convention across international borders when they might otherwise be 
exempt from documentation requirements under the Convention; 
 
RECOGNIZING that, under section VI of Resolution Conf. 12.3 (Rev. CoP15) on Permits and 
certificates, the Parties agreed that frequent cross-border movement of specimens used for 
exhibition purposes could be issued a travelling-exhibition certificate;  
 
AWARE that personally owned musical instruments manufactured from species listed in the 
Appendices to the Convention may be frequently moved across international borders for a 
variety of legitimate purposes, including but not limited to personal use, performance, display or 
competition; 
 
NOTING that musical instruments owned by a museum, orchestra or similar institution being 
moved across international borders could be issued a travelling-exhibition certificate under 
Resolution Conf. 12.3 (Rev. CoP15) to facilitate such movement; 
 
NOTING that the repeated granting of permits and certificates under Articles IV, V or VII of the 
Convention for personally owned musical instruments that are frequently moved across 
international borders poses problems of a technical and administrative nature, but that such 
movement needs to be monitored closely to prevent illegal activities; 
 
DESIRING that exemptions provided by the Convention not be used to avoid the necessary 
measures for the control of international trade in specimens crafted from species listed in the 
Appendices; 
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RECOGNIZING that Article XIV, paragraph 1 (a), of the Convention states that the provisions of 
the Convention shall in no way affect the right of Parties to adopt stricter domestic measures 
regarding the conditions of trade, taking, possession or transport of specimens of species 
included in Appendices I, II or III, or the complete prohibition thereof; 
 

THE CONFERENCE OF THE PARTIES TO THE CONVENTION 
 
RECOMMENDS, in cases where it is determined that a document is required, that: 
 
a)  Parties issue a certificate of ownership for a pre-Convention Appendix-I, -II or -III 

personally owned musical instrument or for a personally owned musical instrument 
containing specimens of Appendix-II or -III species acquired after the effective listing 
date (“personal effects”), to facilitate the frequent cross-border movement of musical 
instruments that are being hand-carried by the owner; 
 

b)  although any Party may issue a certificate of ownership to the owner of a pre-
Convention Appendix-I, -II or -III musical instrument or an Appendix-II or -III musical 
instrument who wishes to travel to other States with their musical instrument as a 
personal effect, it should do so only after agreement between the Parties concerned, 
and if the usual residence of the owner is within the territory of the issuing Party and the 
musical instrument is registered with the Management Authority of that Party; 
 

c)  a Management Authority not issue a certificate of ownership for a musical instrument 
that is being hand-carried or is part of personally accompanying baggage unless it is 
satisfied that the musical instrument is legally possessed by the applicant and that the 
musical instrument has not been acquired in contravention of the provisions of any 
domestic legislation or the Convention; 

 
d)  the Management Authority require the applicant for a certificate of ownership to provide 

their name and address and pertinent data regarding the musical instrument, including 
the species used to manufacture the instrument, the manufacturer’s name and serial 
number or other means of identification; 
 

e)  the certificate issued in accordance with paragraph a) above include in box 5, or in 
another box if the standard form referred to in Resolution Conf. 12.3 (Rev. CoP15) is not 
used, the following language: "The specimen covered by this certificate, which permits 
multiple cross-border movements, is owned for personal use and may not be sold, 
loaned, traded or otherwise disposed of outside the individual’s State of usual 
residence”; 
 

f)  when a musical instrument that is the subject of a certificate of ownership issued 
pursuant to this Resolution is no longer in the possession of the owner (e.g., due to sale, 
theft or destruction), the original certificate of ownership must be immediately returned to 
the issuing Management Authority; 
 

g)  a certificate of ownership issued for a musical instrument be valid for a maximum period 
of three years to allow multiple imports, exports and re-exports of the instrument; 

 
h)  the Parties concerned treat each certificate of ownership as a type of passport that 

allows the movement of the identified musical instrument accompanied by its owner 



 

5 
 

across their borders upon presentation of the original certificate to the appropriate border 
control officer who: 
 
i)  inspects the original and validates it with an ink stamp, signature and date to 

show the history of movement from State to State; and 
 

ii)  does not collect the original at the border, but allows it to remain with the 
specimen; 

 
i)  the Parties concerned require that the musical instrument be securely marked or 

otherwise appropriately identified and that this mark or a description thereof be included 
on the certificate of ownership so that the authorities of the State into which the musical 
instrument enters can verify that the certificate corresponds to the musical instrument in 
question; 
 

j)  when, during a stay in another State, a certificate of ownership for a musical instrument 
is lost, stolen or accidentally destroyed, only the Management Authority that issued the 
document may issue a duplicate.  This duplicate will bear the same number if possible 
and the same date of validity as the original document, but will bear a new date of 
issuance and include the following statement: "This certificate is a true copy of the 
original"; 
 

k) in accordance with paragraphs a) and f) above, the owner may not sell or otherwise 
transfer the musical instrument when travelling outside of their State of usual residence;  
 

l)  musical instruments for which certificates of ownership have been issued must be 
returned to the owner's State of usual residence before the expiration of the certificate 
and that Parties not replace or re-issue certificates of ownership that expire while the 
musical instrument is outside the owner’s State of usual residence; and 
 

m)  Parties maintain records of the number of certificates of ownership issued under this 
Resolution and, if possible, include the certificate numbers and the scientific names of 
the species concerned in their annual reports.  
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          Annex 2 
 
Resolution Conf. 12.3 (Rev. CoP15) on Permits and certificates 
 
Text proposed for inclusion is underlined and text proposed for deletion appears in 
strikethrough. 
 
VI. Regarding travelling-exhibition certificates 
 

RECOMMENDS that: 
 

a) for the purpose of this resolution, the term “travelling exhibition” includes, but is 
not limited to, travelling zoos, circuses, menageries, museum exhibitions, 
orchestras, plant exhibitions, and other like exhibitions that are temporary and 
where the CITES specimens will be returned to the State of usual residence; 

 
ab) each Party issue a travelling-exhibition certificate for CITES specimens belonging 

to a travelling exhibition based in its State, registered with the Management 
Authority and wishing to transport specimens of CITES species to other States 
for exhibition purposes only, on the condition that they were legally acquired and 
will be returned to the State in which the exhibition is based and that they were: 

 
i)  acquired before 1 July 1975 or before the date of inclusion of the species 

in any of the Appendices of the Convention; 
 

ii)  bred in captivity as defined in Resolution Conf. 10.16 (Rev.); or 
 

iii)   artificially propagated as defined in Resolution Conf. 11.11 (Rev. CoP15); 
 

bc)  travelling-exhibition certificates should be based on the model included in Annex 
3 of the present Resolution.  They should be printed in one or more of the 
working languages of the Convention (English, Spanish or French) and in the 
national language if it is not one of these; 

 
cd)  travelling-exhibition certificates should contain the purpose code ‘Q’ and include 

in block 5, or in another block if the model form is not used, the following 
language: "The specimen/s covered by this certificate may not be sold or 
otherwise transferred in any State other than the State in which the exhibition is 
based and registered.  This certificate is non-transferable.  If the specimen/s 
dies/die, is/are stolen, destroyed, lost, sold or otherwise transferred, this 
certificate must be immediately returned by the owner to the issuing 
Management Authority"; 

 
de)  a separate travelling exhibition certificate must be issued for each live animal; 

 
ef)  for travelling exhibitions of specimens other than live animals, the Management 

Authority should attach an inventory sheet that contains all of the information in 
blocks 9 to 16 of the model form for each specimen; 

 
fg)  travelling-exhibition certificates should be valid for not more than three years 

from the date on which they were granted to allow multiple imports, exports and 
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re-exports of the individual specimens that they cover; 
 

gh)  Parties consider such travelling-exhibition certificates as proof that the 
specimens concerned have been registered with the issuing Management 
Authority and allow the movement of such specimens across their borders; 

 
hi)  at each border crossing, Parties endorse travelling-exhibition certificates with an 

authorized stamp and signature by the inspecting official and allow the 
certificates to remain with the specimens; 

 
ij)  Parties check travelling exhibitions closely, at the time of export/re-export and 

import, and note especially whether live specimens are transported and cared for 
in a manner that minimizes the risk of injury, damage to health or cruel treatment; 

 
jk)  Parties require that specimens be marked or identified in such a way that the 

authorities of each State into which an exhibition enters can verify that the 
travelling-exhibition certificates correspond to the specimens being imported; 

 
kl)  when, during a stay in a State, an animal in possession of an exhibition gives 

birth, the Management Authority of that State be notified and issue a Convention 
permit or certificate as appropriate; 

 
lm)  when, during a stay in a State, a travelling-exhibition certificate for a specimen is 

lost, stolen, or accidentally destroyed, only the Management Authority which has 
issued the document may issue a duplicate.  This duplicate paper certificate will 
bear the same number, if possible, and the same date of validity as the original 
document, and contain the following statement: "This certificate is a true copy of 
the original"; and 

 
n) the travelling exhibition must return to its State of usual residence before the 

expiration of the certificate and Parties may not replace or re-issue travelling 
exhibition certificates that expire while the specimen is outside the owner’s State 
of usual residence; and 

 
mo)  Parties include in their annual reports a list of all traveling-exhibition certificates 

issued in the year concerned; 


